۲۴ مه ۱۵۴۳ – ۳خرداد ۹۲۲:
روز ۲۴مه سال ۱۵۴۳ کپرنیک نیکلاس Copernicus Nicolaus ستارهشناس معروف لهستانی دیده از جهان فروبست. کوپرنیک در ۱۹فوریه سال ۱۴۷۳ میلادی در شهر تورُن Torun لهستان متولد شد.
کوپرنیک تحت سرپرستی عموی خود که یک کشیش بود، بزرگ شد. او در ۲۳سالگی به ایتالیا رفت و در دانشگاه پزشکی پادو تحصیل کرد. وی همچنین تحصیلات خود را در اخترشناسی در دانشگاه بولونی به پایان برد و کرسی تدریس ریاضیات به او واگذار گردید. سپس به درخواست عمویش به شهر فروئنبورگ در لهستان بازگشت و تا آخر عمر در آنجا ماند. مهمترین نظریه علمی کپرنیک که تحول بزرگی در علم اخترشناسی و سایر علوم بهوجود آورد، این بود که با تحقیقات بسیار ثابت کرد که زمین بهدور خورشید میچرخد. تا قبل از وی تصور بر این بود که خورشید بهدور زمین میچرخد. بعد از کوپرنیک، گالیله و دیگران راه وی را ادامه دادند و با دادههای نوین علمی بساط خرافات قرونوسطایی و دکان چندهزارساله روحانیون درهم پیچیده شد. از این روست که کپرنیک را پدر اخترشناسی نوین میگویند.کلیسای قرون وسطی بر این باور بود که زمین، مرکز جهان هستی است و خورشید و ماه و ستارگان به دور آن میچرخند، این اعتقاد بهمدت ۱۵۰۰سال مانع پیشرفت علم ستارهشناسی شد.
مبنای تئوری کپرنیک این بود که زمین، روزانه یک دور حول محور خود و سالانه یکبار بهدور خورشید میگردد.
برای کسانیکه قرنها، زمین را مرکز جهان هستی میخواندند، اعتراف به اشتباه، کار سادهیی نبود. حرفهای ستارهشناسی که میگفت زمین به دور خورشید میگردد ازنظر آنها اصلاً خوشایند نبود. یکی از این افراد، پاپ در سال ۱۵۵۹ بود. او لیستی از کتابهای ممنوعه تهیه کرد و ناشران را از انتشار تئوری انقلابی کپرنیک منع نمود.
کپرنیک علاوهبر تدوین فرضیه گردش زمین به دور خورشید، استدلال کرد که سیارهها هم به دور خورشید در حرکت هستند و همچنین زمین، حول محور خود یک حرکت رفت و برگشتی دارد.
بهای پذیرش تئوری کپرنیک آنقدر سنگین بود که از سال ۱۵۴۳ که کپرنیک چندماه قبلاز مرگش، تئوری خود را منتشر کرد تا سال ۱۶۰۰تنها ده نفر به تأیید او پرداختند. یکی از مشهورترین آنها، گالیله بود که بعدها بهدلیل همین اعتقاد محاکمه شد.
دانشمندان و فیلسوفانی که نسبت به صحت تئوری کپرنیک قانع شده بودند، بعداز محاکمه گالیله در سال ۱۶۳۳ اعتقاد جدید خود را مخفی نگاهداشتند و این مخفیکاری تا اواخر قرن هفدهم یعنی تا بیشاز صد سال بعداز مرگ کپرنیک ادامه داشت.
اما بهتدریج، نظریات کپرنیک مورد استقبال دانشمندان و متفکرین در کشورهای مختلف قرار گرفت. در اواخر قرن هجدهم، بسياری از متفکرین بزرگ اروپایی ازجمله نیوتون، نظریه کپرنیک را پذیرفته بودند.
کتاب مشهور کپرنیک بهنام «گردش کرات فضایی» که در آن، فرضیه منظومه شمسی و گردش سیارات به گرد خورشید را توضیح داده بود، تا نیمه اول قرن نوزدهم یعنی تا سال ۱۸۳۵، از جانب کلیسای کاتولیک، ممنوعه محسوب میشد.
جنگ همیشگی بین پیشرفت و ترقیخواهی با ارتجاعِ مخفیشده تحت لوای دین و مذهب، در داستان کپرنیک، بهخوبی بارز شد. جنگی با یک نتیجه محتوم: پیروزی علم و ترقیخواهی!
روز ۲۴مه سال ۱۵۴۳ Copernicus Nicolaus ستارهشناس معروف لهستانی دیده از جهان فروبست. کوپرنیک در ۱۹فوریه سال ۱۴۷۳ میلادی در شهر Torun متولد شد. کوپرنیک تحت سرپرستی عموی خود که یک کشیش بود، بزرگ شد. او در ۲۳سالگی به ایتالیا رفت و در دانشگاه پزشکی تحصیل کرد. وی همچنین تحصیلات خود را در اخترشناسی در به پایان برد و کرسی تدریس ریاضیات به او واگذار گردید. سپس به درخواست عمویش به شهر در لهستان بازگشت و تا آخر عمر در آنجا ماند. مهمترین نظریه علمی کپرنیک که تحول بزرگی در علم اخترشناسی و سایر علوم بهوجود آورد، این بود که با تحقیقات بسیار ثابت کرد که زمین بهدور خورشید میچرخد. تا قبل از وی تصور بر این بود که خورشید بهدور زمین میچرخد. بعد از کوپرنیک، گالیله و دیگران راه وی را ادامه دادند و با دادههای نوین علمی بساط خرافات قرونوسطایی و دکان چندهزارساله روحانیون درهم پیچیده شد. از این روست که کپرنیک را میگویند.کلیسای قرون وسطی بر این باور بود که زمین، مرکز جهان هستی است و خورشید و ماه و ستارگان به دور آن میچرخند، این اعتقاد بهمدت ۱۵۰۰سال مانع پیشرفت علم ستارهشناسی شد.مبنای تئوری کپرنیک این بود که زمین، روزانه یک دور حول محور خود و سالانه یکبار بهدور خورشید میگردد.برای کسانیکه قرنها، زمین را مرکز جهان هستی میخواندند، اعتراف به اشتباه، کار سادهیی نبود. حرفهای ستارهشناسی که میگفت زمین به دور خورشید میگردد ازنظر آنها اصلاً خوشایند نبود. یکی از این افراد، پاپ در سال ۱۵۵۹ بود. او لیستی از کتابهای ممنوعه تهیه کرد و ناشران را از انتشار تئوری انقلابی کپرنیک منع نمود.کپرنیک علاوهبر تدوین فرضیه گردش زمین به دور خورشید، استدلال کرد که سیارهها هم به دور خورشید در حرکت هستند و همچنین زمین، حول محور خود یک حرکت رفت و برگشتی دارد.بهای پذیرش تئوری کپرنیک آنقدر سنگین بود که از سال ۱۵۴۳ که کپرنیک چندماه قبلاز مرگش، تئوری خود را منتشر کرد تا سال ۱۶۰۰تنها ده نفر به تأیید او پرداختند. یکی از مشهورترین آنها، گالیله بود که بعدها بهدلیل همین اعتقاد محاکمه شد.دانشمندان و فیلسوفانی که نسبت به صحت تئوری کپرنیک قانع شده بودند، بعداز محاکمه گالیله در سال ۱۶۳۳ اعتقاد جدید خود را مخفی نگاهداشتند و این مخفیکاری تا اواخر قرن هفدهم یعنی تا بیشاز صد سال بعداز مرگ کپرنیک ادامه داشت.اما بهتدریج، نظریات کپرنیک مورد استقبال دانشمندان و متفکرین در کشورهای مختلف قرار گرفت. در اواخر قرن هجدهم، بسياری از متفکرین بزرگ اروپایی ازجمله نیوتون، نظریه کپرنیک را پذیرفته بودند.کتاب مشهور کپرنیک بهنام «گردش کرات فضایی» که در آن، فرضیه منظومه شمسی و گردش سیارات به گرد خورشید را توضیح داده بود، تا نیمه اول قرن نوزدهم یعنی تا سال ۱۸۳۵، از جانب کلیسای کاتولیک، ممنوعه محسوب میشد.جنگ همیشگی بین پیشرفت و ترقیخواهی با ارتجاعِ مخفیشده تحت لوای دین و مذهب، در داستان کپرنیک، بهخوبی بارز شد. جنگی با یک نتیجه محتوم: پیروزی علم و ترقیخواهی