۲۴مرداد ۱۳۷۰ مردم دلیر زنجان دست به یک حرکت گسترده اعتراضی علیه رژیم خمینی زدند. مردم خشمگین به مراکز و ساختمانهای حکومتی در نقاط مختلف شهر حمله کردند و آنها را به آتش کشیدند. در این تظاهرات قهرآمیز که چندین ساعت بهطول انجامید، ۵مرکز حکومتی و ۵۰اتومبیل دولتی توسط مردم بهجان آمده به آتش کشیده شد و منهدم گردید.
رژیم آخوندی در هراس از این خیزش بزرگ، نیروهای سرکوبگر خود را از شهرهای اطراف بسیج کرد و به روی مردم آتش گشود. در نتیجه این حمله جنایتکارانه ۵تن از تظاهرکنندگان قهرمان بهشهادت رسیدند و تعداد زیادی نیز مجروح گردیدند.
در پی تظاهرات گسترده مردم زنجان رهبر مقاومت آقای مسعود رجوی طی پیامی به مردم بپاخاسته زنجان درود فرستاد و قیام قهرمانانه آنان را ستود.
قیام دانشجویان زنجان و عقبنشینی جلادان فاسد دانشگاه
در ادامه گسترش و استمرار تظاهرات در زنجان بعد از تظاهرات ۳۰هزار نفری، در سال ۸۷ شاهد خیزش دانشجویان زنجانی علیه کارگزاران فاسد دانشگاه زنجان بودیم.
در چهارمین روز تظاهرات اعتراضی دانشجویان، هزاران تن از آنان با شعارهای ضدحکومتی، جاده تبریز-زنجان را بستند و با مأموران سرکوبگر رژیم و کارگزاران آن در دانشگاه درگیر شدند. به اعتراف رسانههای حکومتی دانشجویان «نداف»، رئیس مزدور دانشگاه را حسابی گوشمالی دادند و با تشکیل زنجیره انسانی در محدوده در ورودی این دانشگاه از ورود مأموران سرکوبگر به داخل دانشگاه ممانعت کردند.
دانشجویان شعار میدادند: «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد».
رژیم آخوندی در وحشت از ادامه تظاهرات دانشجویان دانشگاه، معاون مزدور این دانشگاه را برکنار کرد. محمدباقر خرمشاد، از معاونین وزارت علوم رژیم، روز ۲۷خرداد در مصاحبه با خبرگزاری حکومتی فارس گفت: «بهدنبال اتفاق رخ داده، مسئول مربوطه در همان روز اول از مسئولیت کنار گذاشته شد و پرونده این فرد در دادستانی در حال بررسی است…».
تظاهرات مردم قهرمان زنجان در دیماه ۸۸
«نترسیم، نترسیم، ما همه باهم هستیم»
مرداد سال ۹۲ نیز شاهد خشم و خروش گسترده مردم زنجان در اعتراض به آلودگی شهر توسط کارخانههای سرب و روی بودیم. کارخانههایی که با هدف درآمدهای نجومی توسط سپاه پاسداران و سایر مزدورانش راهاندازی شده و شبها با برداشتن فیلتر دستگاهها، باعث آلودگی شدید هوا و ضایعات جبرانناپذیری در مردم شدند.
در هفته سوم مرداد هزاران نفر از مردم زنجان در پی فراخوان قبلی، در سبزهمیدان و مقابل مسجد جامع این شهر تظاهرات کردند و به آلودگی هوا ناشی از کارخانه سرب و روی اعتراض کردند.
مأموران ضدشورش و مزدوران بسیجی در وحشت از گسترش این تظاهرات، در محل مستقر شده، به تظاهرکنندگان حمله کرده و تعدادی را دستگیر کردند.
شورای ملی مقاومت در تاریخ ۲۰مرداد ۹۲ طی اطلاعیهای اعلام کرد:
صبح روز یکشنبه ۲۰مرداد(۱۱اوت) مردم خشمگین زنجان در اعتراض به آلودگیهای ایجادشده از کارخانههای سرب و روی در این شهر و پسماندههای این کارخانهها در مقابل استانداری این شهر دست به تظاهرات زدند و خیابان منتهی به آن را بستند. تظاهرکنندگان خواستار متوقف شدن فعالیتهای این واحدهای تولیدی شدند.
جمعیت در ادامه تظاهرات خود در مقابل دفتر امامجمعه این شهر تجمع کردند. وی که با عوامفریبی قصد آرام کردن مردم را داشت، مورد اعتراض جمعیت خشمگین قرار گرفت. مردم شعار میدادند: «نترسیم، نترسیم، ما همه باهم هستیم»، «همشهری باغیرت، اتحاد، اتحاد» و «سرب و روی نمیخواهیم، هوای تازه میخواهیم».
مردم معترض زنجان در حالیکه شعار میدادند در خیابانها بهسمت مرکز شهر دست به راهپیمایی زدند.
خبرگزاری سپاه پاسداران – فارس، در اعتراف به این جنایت رژیم آخوندی نوشت: وجود بیش از ۷۰شرکت و واحد تولیدی سرب و روی در اطراف شهر زنجان بهویژه شرکت سرب و روی در نزدیکی شهر زنجان موجب گسترش بیسابقه بیماری سرطان و بیماریهای خطرناک در این شهر شده است و این موضوع حساسیت زیادی در بین بازاریان و مردم ایجاد کرده است.
رئوفینژاد، استاندار زنجان، بیاعتنا به درد و رنج مردم زنجان، در مقابل مردم معترض گفت: «تمام فعالیت این واحد صنعتی زیر نظر سازمان محیطزیست است و در این راستا این سازمان لحظه به لحظه محیطزیست را رصد میکند چرا که اگر تولید آلایندگی به بیش از حد استاندارد رسید تهمیدات لازم را اتخاذ میکنند».
آخوند علی خاتمی، امامجمعه و نماینده خامنهای در این شهر با شقاوت تمام گفت: «هنوز سرطانزایی شرکت سرب و روی زنجان اثبات نشده است».
سران رژیم آخوندی و کارگزاران چپاولگرش در زنجان که از طریق استخراج معادن سرب و روی این شهر درآمدهای نجومی را بهجیب میزنند، از کمترین هزینه برای تأمین بهداشت محیط کار و رعایت حداقل استانداردهای بهداشتی برای تأمین سلامت کارگران و مردم این شهر خودداری میکنند.
زنجان در قیام ۹۶
جوانان زنجان از ابتدای تجمعات اعتراضی دیماه، همراه و همصدا با مردم مشهد به قیام برخاستند و خیلی زود فریاد مردم زنجان در تمامی شهرهای اطراف تکثیر شد و در اصفهان، تهران، اهواز، خرمشهر، آبادان، برازجان و سایر شهرها دوباره متجلی گردید.
از روز ۹دیماه خشم و کینه سالیان مردم و جوانان مردم زنجان در خیابانهای اصلی زنجان پاسداران و نیروهای مزدور انتظامی را بهستوه آورد و روز ۱۰دیماه ۹۶ سایت حکومتی تابناک ضمن انتشار تصویری از خشم مردم در برابر بانک غارتگر کوثر خبر از «آتش زدن بانک کوثر در چهارراه سعدی و میدان انقلاب زنجان» داد و در تیتر بالای تصویر نوشت: «آتش زدن بانکی در زنجان توسط آشوبگران»
در جریان قیام مردم زنجان «محمد نصیری» از جوانان قیامکننده زیر شکنجه در زنجان بهشهادت رسید. شکنجهگران رژیم اجازه کالبدشکافی به خانواده این جوان دلیر را نداده و به آنها گفتهاند، محمد خودکشی کرده است!
محمد نصیری شهید قهرمان قیام دیماه زنجان که زیر شکنجه بهشهادت رسید
در قسمتی از اطلاعیه دبیرخانه شورای ملی مقاومت به تاریخ ۲۵دی ۱۳۹۶ آمده است:
«...محمد نصیری از جوانان بهپاخاسته زنجان نیز پس از دستگیری بهدست عوامل اطلاعاتی رژیم بهشهادت رسید. مزدوران بههنگام تحویل پیکر این شهید بهنحو ابلهانهیی گفتند او خودکشی کرده است.
قبل از این نیز رژیم آخوندی مدعی شده بود که سینا قنبری که در زندان اوین و وحید حیدری که در بازداشتگاه نیروی انتظامی در اراک بهشهادت رسیدند، خودکشی کردهاند.
مقاومت ایران عموم مردم بهویژه جوانان را به اعتراض علیه جنایتهای رژیم آخوندی بهویژه در زندانها و به حمایت از خانوادههای شهیدان و زندانیان فرامیخواند و از کمیسر عالی حقوقبشر میخواهد یک هیأت حقیقتیاب برای رسیدگی به وضعیت زندانها و زندانیان سیاسی بهخصوص بازداشتشدگان قیام اخیر تشکیل دهد و شرایط آزادی بیقید و شرط آنان را فراهم سازد.
بیتردید خون محمد نصیری و سایر شهیدان قیام دیماه، در بستر تظاهرات و رگان کانونهای فروزان شورشی جریان دارد و ضامن استمرار و پیروزی خلق قهرمان ایران در برابر استبداد آخوندی است».